Sayfalar

12 Kasım 2010 Cuma

Veri Bağlama nedir? Nasıl yapılır?

Klasik ASP uygulamalarında, belirli bir kaynakta saklanan verilerin kullanıcıya sunulması, veritabanına bir bağlantı açılıp bu bağlantı aracılığı ile istenilen verilerin “RecordSet” nesnelerine alınması ve bir döngü içerisinde ekrana yazdırılması işlemlerinin adım adım gerçekleştirilmesi sonucu tamamlanmaktadır. Eğer okunan kayıtların yine kullanıcılar tarafindan degiştirilmesine izin verilecek ise, geliştiriciler güncelleme ile ilgili adımları da kodlamak zorundadırlar.

ASP.NET teknolojisinde ise veri sunumu, güncellenmesi, veri sıralanmasi gibi niteliklere sahip farklı kontrollerin (tekrarlanan verileri HTML biçiminde sunan kontroller) kullanılmasi ile, belirli kaynaklarda bulunan verilerin kullanıcıya sunulması ve bu verilerin güncellenebilmesi işlemleri kolaylaştırılmıştır. Böylelikle yazılım geliştiriciler gereksiz detaylarla ugrasmak zorunda kalmamakta, yoğunluklarini iş mantığı geliştirmesine kaydırabilmekte, daha okunabilir ve kaliteli yazılımlar geliştirebilmektedirler.

ASP.NET teknolojisinde ise veri sunumu, güncellenmesi, veri sıralanması gibi niteliklere sahip farklı kontrollerin (tekrarlanan verileri HTML biçiminde sunan kontroller) kullanılması ile, belirli kaynaklarda bulunan verilerin kullanıcıya sunulması ve bu verilerin güncellenebilmesi işlemleri kolaylaştırılmıştır. Böylelikle yazılım geliştiriciler gereksiz detaylarla uğraşmak zorunda kalmamakta, yoğunluklarını iş mantığı geliştirmesine kaydırabilmekte, daha okunabilir ve kaliteli yazılımlar geliştirebilmektedirler.

Yukarıdaki paragrafta bahsedilen kontroller “DataRepeater”, “DataList” ve “DataGrid” kontrolleridir. Üç kontrolde de “header template”, “item template” ve “footer template” bölümleri bulunmaktadır. Yazılım geliştiriciler bu bölümler içerisinde yapacakları değişiklikler ile kontrolleri özelleştirebilmektedirler (“template” kullanımları kod örnekleri ile daha net anlaşılacaktır). Adlarından da anlaşılacağı üzere “header” ve “footer” kalıpları (“template”) baş ve son kısımları kontrol etmektedir, “item” kalıbı ise tekrarlanan veriyi yönetmektedir. “DataGrid” kontrolünde “item template” sütunlara karşılık gelmektedir. Üç kontrolün birbirleri ile temel farkları incelenirse; “DataGrid” ve “DataList” kontrolleri veriyi güncelleme yeteneğine sahiptirler, “DataRepeater” bu yeteneğe sahip değildir. “DataGrid” i “DataList” ten farklılaştıran özellikler ise sayfalama ve sıralamadır.

Kontrollere Veri Atanması

“CheckBoxList”, “RadioButtonList”, “ListBox” ve “DropDownList” gibi kontrolleri “DataSet” (veri taşıyan nesne) nesneleri ile bağlayabiliriz. Burada bağlamak kelimesi ile kast edilen, “DataSet” nesnelerinde saklanan verinin ilgili kontrollerde sunulmasıdır. Bağlama işlemi kabaca, veri kaynağının belirlenmesi ve “DataBind” metodunun kullanılarak kontrole atanması adımlarından oluşmaktadır.

Kaynaklar:

1. Microsoft ASP.NET Professional Projects – Hersh Bhasin
ISBN:1-931841-21-7
2. www.msdn.microsoft.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder